Han brinner för färg och form, är detaljfixerad och hittar mest inspiration bakåt i tiden. Ofta i klassisk skandinavisk möbeldesign. Med 40 år i beslagsbranschen har Hans Bergström på Beslag Design sett trender komma och gå. Beslag Design ägs och drivs av bröderna Hans och Björn Bergström. Företaget grundades 1972 av deras pappa och sönerna började arbeta i verksamheten på 70-talet. På den tiden fanns 150 artiklar på hyllan. Idag består sortimentet av 4 000 handtag, knoppar, krokar, dörrtrycken, bordsben, belysning och andra interiörprodukter. – Pappa började med några knoppar och en tamburhylla. Det var en helt annan marknad på den tiden. Handtag och knoppar handlade bara om ren funktion, inte form eller design överhuvudtaget, säger Hans Bergström som ansvarar för produktutvecklingen på Beslag Design.

Beslag i furu och brunt

Mässing var ett populärt material även då men det mesta var tillverkat i furu eller betsad furu, berättar han. – Rillan i furu var en av våra första knoppar och när vi lanserade den i ek ansågs det som en stor nyhet. Tidigt 1980-tal hände något som påverkade beslagsbranschen: vita kök såg dagens ljus. – Det pratades mycket om hur opraktiskt det var. Kök skulle ju vara i furu och helst bruna. Praktiskt och funktionellt så inte smutsen syntes. Men svenskarna gillade sina ljusa och fräscha kök och det satte igång en förändring i beslagsindustrin. Det började med sprutlackerade träbeslag och sedan beslag i t ex bok och ek. Vi var snabba på att anamma trenderna och blev väldigt framgångsrika.

Vilda västern med måtten

På 80-talet började man också experimentera med olika typer av handtag i kök. Ett exempel är skålhandtag som då förknippades med möbler och butiksinredningar. I dag är skålhandtag en stor produktgrupp för just kök. – Vid den här tiden kom framför allt italienarna med mer avancerade och designade handtag i mässing och stål. Det var något helt nytt och beslag blev snabbt en viktig del av inredningen. Samtidigt etablerades standardmått för beslag. Innan var det vilda västern med cc-måtten. Under 90-talet och början av 00-talet var rostfritt stål och aluminium heta material i inredningen. Handtagen blev längre och täckte ofta hela luckan eller skåpet. – En annan viktig milstolpe var handtag, knoppar och beslag som matchade varandra, det hade man inte gjort tidigare. Nu tillverkar vi alltid serier med beslag som passar ihop, men det är en relativt ny företeelse.

Storsäljare satt på 50-talsbyrå

Förutom handtag, knoppar, krokar och dörrtrycken tillverkar Beslag Design kökstillbehör, bordsben och badrumstillbehör. Ytterligare en produktgrupp som växer kraftigt är LED-belysning för köket och hemmet. – Vi fokuserar på köket, badrummet, möbler och förvaringen i hemmet så det blir en bred och bra produktmix.Dalby knopp har blivit en av Beslag Designs mest populära beslag Beslag Designs styrka är att produktutveckla och ligga i framkant i design och material och man hämtar inspiration från hela världen, i synnerhet från Italien och Danmark. – Möbelmässan, Milanomässan och liknande forum är viktiga att besöka för att hålla koll på vart trenderna pekar. Men mest inspiration finns att hämta i historien, tycker jag. Fantastiska källor är antika möbler, vintageprylar och tidig skandinavisk design. Knoppen Dalby i mässing och koppar är en av Beslag Designs verkliga storsäljare idag. Förlagan hittade Hans på en 50-talsbyrå i en antikbod i Köpenhamn. – Det är det som är roligast med jobbet, att utveckla nya former, att skapa och tänja på gränserna och sedan få vara med och se slutresultatet. Det kan ju ofta se enkelt ut när man väl ser den färdiga produkten, men det är ett jobb som kräver detaljfixering från ritbordet och hela vägen till fabriken.

Läder, mässing och varför inte glas?

Mässing, koppar, läder och retrodesign, är starka trender inom beslag idag, men hur ser framtiden ut? – Det är lite lustigt, men vi plockade nästan helt bort mässing för några år sedan. Då ville ingen ha det. Jag tror på mässingsbeslag och till en viss del koppar även de närmaste åren. Det passar väldigt bra med dagens svarta och grå inredningar. Läder fortsätter som en stark trend och våra Loop läderhandtag och läderknoppar har blivit en succé. Jag tror även att material som rostfritt, krom, förnicklat och varför inte glas kommer tillbaka, avslutar Hans Bergström. Du hittar hela Beslag Designs sortiment av handtag, knoppar och krokar här >>