Tänk känslan av att köra in i en fransk by, hungrig efter en lång bilresa och hitta den där mysiga bistron som serverar klassisk fransk mat ur gamla rustika gjutjärnsgrytor. Lite så är känsla av de nya beslagen i gjutjärn från danska Furnipart.

Två handtag och en krok

Serien av gjutjärnsbeslag består av två handtag och en knopp. Alla tre matchar varandra och du kan med fördel kombinera knoppen med någon av handtagen. Knoppen Fleur är en klassisk rund knopp, liknande toppen av grytlocken på Staub eller Le Creusets grytor. Provence, en av de två handtagen är ett 179 mm långt svart handtag med mjuk form. Art handtag har formen liknande ett skålhandtag och en längd på 117 mm.

Gjutjärn

Gjutjärn användes som material I Kina redan 500 år före Kristus. Men det var under 1800-talet som det blev riktigt populärt att använda I Europa. Idag ser vi materialet framförallt I köksredskap som grytår och stekpannor. Kända tillverkare av kökstillbehör som Skeppshult, Staub och Le Creuset tillverkar fortfarande riktiga gjutjärnsprodukter I Europa. Men fram till nu har materialet varit ovanligt i handtag och knoppar.

Kamper Form och Hans Sandgren Jakobsen

Två av Furniparts mest frekventa designers står bakom deras gjutjärnsserie. Kamper Form har designat knoppen Fleur och handtaget Provence. Hans Sandgren Jakobsen ligger bakom handtaget Art. Intresserad av fler designhandtag? Kamper Forms, Hans Sandgren Jakobsens och andra Furniparts beslag hittar du här. >> [gallery ids="1590,1591,1592"]